Kilang Laksa Beris merupakan sebuah perniagaan perusahaan makanan tradisional yang berasaskan Industri Kecil & Sederhana (IKS). Perniagaan ini diusahakan secara turun temurun dan ideal perniagaan ini tercetus oleh Tok Mek Chu yang ebrasal dari China. Disebabkan Tok Mek Chu berbangsa cina, orang melayu tidak berminat untuk membeli barangan yang dibuat oleh beliau. Perniagaan beliau tidak mendapat keuntungan dan sambutan dari penduduk maka beliau menyerahkan perniagaan beliau kepada sahabat baiknya, Tok Yoh Samad. Tok Yoh Samad telah mengusahakan perniagaan tersebut selama 36 tahun. Alhamdulillah mendapat sambutan dan kini beliau telah pun kembali kerahmatullah. Perniagaan tersebut telah diteruskan oleh generasi beliau turun temurun hingga kini. Perniagaan ini bukan sahaja terkenal di negeri Kelantan, malahan telah keseluruh negeri mendapat sambutan.

Pada 2009, pengusaha Laksa Beris telah membuka sebuah kilang yang besar dan separuh pengoperasian kilang telah menggunakan teknologi moden dalam operasi pemperosesan laksa. Selain Laksa, kilang ini juga menghasilkan Laksam atas permintaan pelanggan beliau. Penjualan dibuat secara runcit, borong dan juga set lengkap (laksa + ulam + kuah + sambal). Laksa yang dihasilkan tahan lama dan tidak mudah basi. Kuah laksa juga lemak menepati selera pelanggan menjadi igauan pelanggan. Resipi turun temurun tetap diamalkan walau sudah bertukar tangan pengusaha. Harga laksa 1kg Rm2.50 dan harga set lengkap (laksa 1kg + kuah +ulam + sambal) Rm12.00 sahaja.

laksa 1kg rm12

Set Lengkap (Laksa 1kg + Kuah + Ulam + Sambal)

     laksa beris